Vuosi Birminghamissa

Nyt on tasan vuosi siitä, kun muutimme Birminghamiin. Elämäni uuvuttavimman kahden viikon muuttojärjestelyrupeaman jälkeen tuntui helpottavalta lähteä Helsingistä. Myöhään illalla kömmimme Birminghamin lentokentällä taksiin, joka vei meidät hotellille. Oli harmaata ja kosteaa. Kaikki alueet ja talot näyttivät samanlaisilta. En saanut kaupungista otetta.

Asunnon etsiminen oli haastavaa. Myöhemmin olen kuitenkin tajunnut, että olimme varsin tehokkaita ja onnekkaita, kun viikossa löysimme kelvollisen vuokrakodin.

Millaista elämä täällä sitten on ollut ja on.

Asumme sellaisessa kaksikerroksisessa talossa, jollaisissa valtaosa perheistä täällä elää. Alakerrassa keittiö ja olohuone. Kapeat portaat vievät yläkertaan, jossa on makuuhuoneet ja kylpyhuone. Takana oma aidattu piha. Hiljattain remontoiduissa taloissa voi olla modernimmat hanat, mutta tavallisesti kuuma- ja kylmävesihana ovat erikseen – kuinka epäkäytännöllistä! Vessaan valo sytytetään narua vetämällä. Monilla on ikkuinoissa pitsiverhot.

Arkielämä on meillä kuitenkin varsin samanlaista kuin Suomessa. Heräämme, lapset katsovat hetken ohjelmaa, jos ehtivät, syömme aamupalaa, valmistaudumme töihin ja kouluun ja muihin päivän askareisiin. Illalla syömme päivällisen, kun puoliso palaa töistä. Niitä samoja perusruokia kuin ennekin: pastaa, wokkia, riisiä kastikkeella, soijanakkikeittoa ja niin edelleen. Viikonloppuna ulkoilemme yhdessä, ja joskus käymme ravintolassa tai kahvilassa.

Juuri kukaan muu ei käytä Englannissa ulkohousuja. Haalareita ihmetellään. Leikkipuistoissa ei tapaa muita huonolla säällä. Lähes joka päivä sataa ainakin vähän vettä, ja sää voi muuttua nopeasti. Opettajia puhutellaan sukunimellä ja eteen lisätään herra, neiti tai rouva. Emme edes tiedä esikoisen opettajien etunimiä. Kuopuksen päiväkodissa opeja sentään kutsutaan etunimillä.

Autot ajavat vasemmalla puolella tietä. Vähintään viikon ajan olin ihan kauhuissani. Autot tuntuivat aina tulevan väärästä suunnasta, ja oli vaikea hahmottaa, mille bussipysäkille piti mennä päästäkseen haluamaansa suuntaan. Autoilu on täällä SE JUTTU, eikä julkinen liikenne toimi lähimainkaan niin hyvin kuin Helsingissä. Tiet ovat ruuhka-aikoina tukossa. Bussien aikataulut tuntuvat olevan suuntaa-antavia, ja vuoroja jää välistä. Teoriassa puolison pitäisi päästä puolessa tunnissa töihin, mutta käytännössä matkaan voi etenkin illalla mennä jopa kolminkertainen aika. Stressaavaa silloin, kun pitäisi ehtiä ajoissa.

Ihmiset tervehtivät ystävällisesti, mutta ovat muuten pidättyväisempiä kuin etukäteen luulin. Vanhat ihmiset ovat puheliaampia. Etenkin he saattavat lisätä tervehdykseen rakas tai kulta, esimerkiksi “Good morning love!” tai “Have a nice day darling!”. Kuulumisia kysellään paikalliseen tapaan “Are you alright?” eli “Oletko kunnossa?”. Alussa hämmennyin. Mietin, näytönkö siltä kuin jokin olisi vialla. Nyt olen jo tottunut, mutta itse kysyn sinnikkäästi: “How are you?”.

Palvelu pelaa täällä hyvin. Paketit tuodaan kotiovelle tai jos kukaan ei ole kotona, ne jätetään naapuriin tai meidän ilmoittamaan salapaikkaan. Joustavaa. Kaupan kassoilla on vain yksi linja, jolla voi rauhassa pakata, vaikka muut jonottavat. Joskus myyjät auttavat pakkaamisessa. Ravintoloissa on enemmän työntekijöitä kuin Suomessa. He tulevat helposti kysymään, maistuuko ruoka ja onko kaikki kunnossa. Pubit ovat koko kansan olohuoneita. Varmasti jotkut menevät niihin juopottelemaan, mutta pääasiassa pubeihin mennään viihtymään ja tapaamaan tuttuja. Ja pubeista saa kunnon ruokaa! Lapsille saattaa olla oma ruokalista. Usein myös värityskuvia ja leluja.

Kaiken alkubyrokratian jälkeen täällä on varsin helppo elää ulkomaalaisena. Lääkäripalvelut, koulutus, lapsilisä ja muut vastaavat kuuluvat myös meille. Enkä toistaiseksi ole omalla kohdallani törmännyt rasismiin, vaikka tiedän, että sitäkin täällä on. Olen oppinut paikallisen tyylin tavata ihmisiä. Jos haluaa seuraa, on turha odotella sitä puistossa. Parempi sopia suoraan leikkitreffejä toisten perheiden kanssa tai mennä johonkin kerhoon, sisäleikkipaikkaan tai vastaavaan.

Paljon on vielä näkemättä ja kokematta. Mutta ehtiihän tässä tulevan vuoden aikana vielä kaikenlaista! Kuten maistaa Birminghamille ominaista aasialaista balti-currya.

2 Replies to “Vuosi Birminghamissa”

  1. Moi,

    Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Jos vaan jaksat niin jaa lisää kokemuksiasi. Oletko kokenut Birminghamin turvalliseksi lapsiperheen kannalta? Onko jokin osa kaupungista niin levoton, että sitä olisi syytä välttää? Suunnittelen ensi kesäksi muuttoa Birminghamiin.

    1. Moi Antti! Birmingham on minun mielestäni turvallinen lapsiperheelle. Oletko itse muuttamassa perheen kanssa? Englannissa lapsia kyllä suojellaan enemmän kuin Suomessa, ja sekin toki vaikuttaa turvallisuuden tunteeseen. Lapset pitää viedä ja hakea koulusta varsin pitkään. En nyt muista tarkasti, mutta ehkä vasta viidesluokkalaiset saavat kulkea koulumatkan yksin. En ole itse törmännyt sellaiseen kaupunginosaan, joka tuntuisi liian turvattomalta. Kun etsimme asuntoa, tsekkasin silloin eri alueiden rikollisuustietoja, ja päätimme olla vuokraamatta asunnon alueelta, jolla oli eniten rikollisuutta. Nyt olen jo unohtanut alueen nimen. Yksi ystäväperhe asuu keskustan kupeessa Ladywoodissa. Siinäkin on kiva puisto vieressä, ja he ovat kokeneet alueen turvalliseksi. Itse asumme kaupungin laidalla Bartley Greenissä. Aika pitkä matka körötellä bussilla keskustaan tai kaupungin toiselle laidalle, mutta ihanan paljon viheralueita! Tällä seudulla toimii myös Birminghamin Suomi-koulu. Suosittelen, jos olet muuttamassa lasten kanssa. Sieltä löytyy suomenkielistä leikkiseuraa. Käytännössä Suomi-koulu on Solihullin puolella, josta muuten monet pitävät myös asuinpaikkana. Hintataso vain taitaa olla hieman kalliimpi. Asuntoa etsiessä voi olla helpoin, jos etsii jonkun väliaikaismajoituksen muutamaksi viikoksi tai jopa kuukaudeksi, ja sinä aikana etsii pitkäaikaisen asunnon. Kysy ihmeessä lisää, jos jokin mietityttää. Ja jos olet facebookissa, niin vinkkejä saa myös ryhmistä: Britannian suomalaiset sekä Suomalaiset UK:ssa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *